Regisseur Eva Cools (Las Meninas, El Camino del deseo) lanceert voor haar speelfilmdebuut CLEO een bijzondere crowdfundingoproep.

Producent Lunanime, regisseur Eva Cools en dirigent Dirk Brossé zijn op zoek naar 300 of meer muziekliefhebbers die via financiële steun willen bijdragen aan een unieke en speciale concertopname.

Op maandag 5 maart 2018 wordt in een vol concertgebouw te Eindhoven het integrale Piano Concerto no. 2 van Sergej Rachmaninov uitgevoerd door een bekende pianist en een symfonisch orkest onder leiding van Dirk Brossé. Geef uw steun vandaag nog dan geniet u op 5 maart van een hele speciale concertavond met niemand minder dan Vitaly Samoshko aan de piano!

WAT? Een onvergetelijke filmische en muzikale avond!
WANNEER? Maandag 5 maart 2018, 20:00
WAAR? Muziekgebouw Eindhoven, Heuvel 140 | 5611 DK Eindhoven, NL
WIE? Symfonisch orkest onder leiding van dirigent Dirk Brossé met de gerenommeerde pianist Vitaly Samoshko.
HOE? We verzamelen in Antwerpen en rijden met bussen naar Eindhoven (heen en terug). Nadere info volgt voor alle deelnemers.

HET VERHAAL
CLEO wordt gespeeld door Anna Franziska Jäger en is het verhaal van een 17-jarig meisje dat een traumatisch auto-ongeval overleeft. Haar ouders kwamen daarbij om. Na die fatale nacht begint ze zichzelf te verliezen in Brussel en zoekt ze haar toevlucht tot de oudere, mysterieuze Leos. Haar vader was een gerenommeerd concertpianist en ook zij speelt al piano van kinds af aan. Hoewel ze vaak luistert naar hedendaagse muziek, vervult de piano – en dan vooral het werk van Rachmaninov – een centrale plaats in Cleo’s verwerkingsproces.

Eerder ontving CLEO scenario -en productiesteun van het Vlaams Audiovisuele Fonds. In 2016 werd Eva Cools bekroond met de Visser-Neerlandiaprijs voor beste script, een prestigieuze scenarioprijs die door Nederlandse en Vlaamse experten wordt uitgereikt.

De opnames van CLEO starten op 24 januari 2018.
CLEO kwam tot stand met steun van VAF, Screen Brussels, Telenet, BE TV.

DE CAST

De hoofdrol wordt vertolkt door Anna Franziska Jäger. Voor Anna Franziska is dit de derde filmrol na My Queen Karo (2009) aan de zijde van Matthias Schoenaerts en Déborah François en Booster van Daniel Lambo (2014). De hoofdcast van CLEO bestaat verder uit Yolande Moreau (Le tout nouveau testament, Séraphine), Natali Broods (Façades, Tabula Rasa), Martha Canga Antonio (Black), Ishaq El Akel, Lucie Debay (King of the Belgians), Roy Aernouts (De Behandeling).

Bijrollen zijn weggelegd voor Jan Hammenecker (Beau Séjour, Home), David Murgia (Rundskop, Dode hoek) en Koen De Sutter (Cordon).

FRAGMENT UIT HET SCENARIO

INT. CONCERTZAAL – NIGHT 130
De muziek van Rachmaninov’s Piano Concerto nr. 2
Cleo zit alleen in de mooie concertzaal met tranen
in de ogen naar het prachtige pianoconcert te luisteren. In
haar bescheiden outfit steekt ze fel af ten opzichte van de
exuberant uitgedoste muziekliefhebbers.
In de verte ziet ze de pianist die Rachmaninov’s Piano
Concerto nr. 2. op magistrale wijze speelt. Cleo is aan de
grond genageld door de prachtige muziek.

DE STIJL
CLEO zal bijna volledig worden opgenomen in Brussel. Het ruwe, authentieke karakter van de stad, gecombineerd met de prachtige art deco gebouwen en architectuur maken van Brussel een cinematografische stad.

Het kanaal Brussel-Charleroi, de torens aan het Noord, art deco cafés en het zwembad Victor Boin zijn belangrijke locaties. Brussel is een personage. De clash tussen het chaotische verkeer en Cleo’s trauma voor auto’s, kon alleen in een grootstad als Brussel plaatsvinden.

DE PIANIST
De Oekraïense pianist Vitaly Samoshko zal tijdens de opnames de pianist van dienst zijn. Hij woont al sinds 2001 in België en geeft les op het Koninklijk Conservatorium van Gent. In 1999 was hij de winnaar van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd en in 2005 verkoos Klara zijn plaat ‘Piano Studies Scriabin’ tot Beste Internationale Album. Zijn repertoire verraadt een grote vertrouwdheid met het werk van Rachmaninov – beluister zijn interpretatie van Pianoconcerto n°3 hier.

In 2008 schreef Knack over zijn live uitvoering van Rachmaninov: “Zijn interpretatie was verpletterend, poëtisch, organisch, en van een maturiteit die ons in ’99 niet eens was opgevallen. Zijn precieze, vederlichte articulatie en de manier waarop hij met gewicht speelde waren van topniveau. Een staande ovatie was het minste dat deze uitvoering verdiende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *